כתב: ד"ר אילן הוכמן
סינוסיטיס היא דלקת של הסינוסים ( בעברית: מערות הפנים ).
הסינוסים הם חללים הנמצאים ליד האף ובינו לבין ארובות העיניים ובסיס הגולגולת הקדמית. רירית (מעטפת) הסינוסים היא זהה בהרכבה ותפקודה עם רירית האף. הסינוסים מחוברים לחלל האף על-ידי מעברים צרים בדופן הצדדי של האף, המתנקזים לאיזור בין הקונכיות התחתונות והאמצעיות.
כיצד נגרמת הסינוסיטיס?
כאשר אנו חולים בצינון, ריריות האף והסינוסים מתעבים ונוצרת הפרשה רירית סמיכה – נזלת. עיבוי הריריות והריר הסמיך עלולים לחסום את המעברים בין הסינוסים וחלל האף.
במצב זה נאגרים נוזלים מלאים תאי דלקת וחיידקים בתוך הסינוסים ובתהליך שנמשך בדרך כלל מעל שבוע מתפתחת דלקת של הסינוסים: סינוסיטיס.
סינוסיטיס חריפה וכרונית
סינוסיטיס חריפה מאופיינת בכאבים הממוקמים מעל הסינוס הנגוע, מלווה בדרך כלל בנזלת סמיכה ותחושת ליחה בגרון עם שיעול טורדני, בעיקר במצב שכיבה.
לעומת זאת, יתכן מצב שבו אין חסימה מלאה של ניקוז הסינוסים אלא עיבוי והפרשת ריר סמיך לתקופה ממושכת. במצב זה, הנקרא סינוסיטיס כרונית, הנפגע סובל מהפרשה ממושכת באף ו\או בלוע שמחמירה בשכיבה ומלווה לעיתים בשיעול טורדני. במצב זה בדרך כלל אין כאבים.
האבחנה של סינוסיטיס חריפה או כרונית מתבצעת על ידי קיום התלונות והממצאים הנ”ל. הדמייה של הסינוסים על ידי צילומי רנטגן רגילים או סי.טי. של הסינוסים, משמשים ככלי עזר במקרה והאבחנה אינה ברורה, ישנו חשש לסיבוכים או מתוכננת פעולה חודרנית כגון שטיפת סינוסים או ניתוח.
הטיפול הראשוני בסינוסיטיס חריפה או כרונית כולל טיפול אנטיביוטי, תרסיסים לאף (לעיתים בתוספת סטרואידים דרך הפה או הזרקה ).
יש מקום לבצע גם בירור אלרגי וטיפול בהתאם לממצאים. רק כאשר טיפול זה נכשל, או כאשר יש חשד או עדות לסיבוכים – יש מקום לטיפול חודרני.
טיפול בסינוסיטיס
הטיפול החודרני הראשוני כולל שטיפת סינוסים כאשר מוחדרת מחט לחלל הסינוס דרך האף לניקוז ושטיפה של המוגלה מתוכו. פעולה זו מתאימה רק כאשר מדובר בסינוסיטיס מקסילרית, כלומר בסינוס הנמצא בלסת העליונה מעל החניכיים העליונים (בין האף ללחי ).
כאשר הבעיה היא בסינוסים האחרים, יש צורך בניתוח פנימי או חיצוני. הניתוח הפנימי מבוצע בגישה אנדו-סקופית דרך האף כאשר מבוצעת פתיחה והרחבה של מערכת הניקוז של הסינוסים בדופן הצדדי של האף. בגישה זו ניתן גם לנקות את מירב הסינוסים כולל הסינוס הפרונטלי הנמצא מעל הגבה והסינוס הספנואידלי הנמצא בעומק האף מתחת לבסיס הגולגולת.
הניתוח החיצוני מבוצע כיום רק במקרים נדירים בהם הגישה לסינוסים היא דרך העור, בין האף לארובה או מעל הגבה.
בניתוחי סינוסים ניתן ולעיתים חובה לבצע גם ניתוח ליישור מחיצת אף ו/או הקטנת הקונכיות התחתונות.
כמו כן, לעיתים ניתן לשלב גם ניתוח פלסטי לשינוי הצורה החיצונית של האף.